Pm FB : Marlinda Anim (WhatsAp/SMS : 013-3311 860)
Beza ESP SHAKLEE dan soya biasa
Sejak akhir2 ni..ramai sgt yg bertanya dan meragui khasiat ESP dan menyamakan dengan sumber soya biasa..kat sini summary dan pemahaman supaya setiap kite yg ambil ESP
mengambilnya dengan ilmu dan dengan ilmu itu baru kite yakin dan bila
yakin baru laa khasiatnye akan betul2 terserap dan diserap sepenuhnya
oleh badan dan memberikan hasil yang kite inginkan...makan tanpa ilmu
tak bermakna apa2 malah akan memberi impak yg tak bgs sebab kite akan
mudah goyah dan ketidakyakinan itu sendiri akan memungkinkan kite tak
mendapat khasiat yg sepenuhnya dari ape yg kite makan dan ambil...
ESP ialah protein..kenapa protein penting?
# Sbb Protein adalah makanan terpenting untuk badan kita. Tubuh badan
kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut, otot-otot,
organ-organ, plasma, antibody, enzim, hormone, haemoglobin dan
sel-sel.Keseluruhan sel-sel (anggaran jumlahnya 60 trillion) yang
membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan
fungsinya seperti Membina sel-sel baru, Menggantikan tisu-tisu badan
yang lama@tua dengan tisu-tisu yang baru, Menggantikan tisu-tisu yang
rosak @ cedera dengan tisu-tisu yang baru.
# APA yg BEST tentang
ESP ?merupakan Sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang
tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet
seharian, Berasakan tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak
dan bebas kolesterol
# Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan
tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yg aktif, disamping
# Membantu
mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan
hormone yang sempurna.
# ESP juga Membantu mengekalkan paras gula yang
normal dalam darah.Kandungan lemak dlm ESP sangat minum iaitu (1gm) Dan
Tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke
dalam darah.
# Dan plg penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan
pengawet, Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat
untuk tenaga
Kelebihan ESP
# Menjadikan kulit muka cantik,
halus,gebu dan berseri,
# Bantu hilangkan parut jerawat di muka,
# Memberi
tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih,
# Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur,
# Cepat
kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan.
# ESP juga Menyokong
kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong
kesihatan jantung dan prostat.
# ESP jika diambil bersama
supplement2 lain akan bantu penyerapan yg lebih baik semua supplement yg
kita ambik..cepat menyerap dan kesan yg lebih baik berbanding mereka yg
tak ambil bersama ESP.
part tu sure dah tau kan..so..nak tau kenapa ESP soya BERBEZA daripada soya biasa?? JOM BACA 7 KRITERIA PENTING ESP :
INFO : Produk -ESP - 7 kriteria/panduan/guideline utk memilih suplemen SOY PROTEIN
1. Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic
~
Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam
secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan
berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara
cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and
herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
2. Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)
~Kenapa
soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara
umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan
(ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan
syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya
menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a
Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian...
toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam
sel tumbuhan
3. Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu-
Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk
menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential
amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many
important body functions are delayed or stopped.
4. Dalam proses
pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn
alcohol-
Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn
alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%!
Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer
paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan
menaikkan berat tulang
5. Bahan anti-thyroid/anti-growth substance
mesti disingkirkan-
Soy yang mentah mengandungi "anti-growth",
"anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan
menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg
syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this
substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the
HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to
heat.
6. Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan-
Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking
protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO
ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in
all of the essential amino acids, inadequate brain development and
hormones, or other body tissue development can be the result
7. Soy
isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~
Kajian /artikel
melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan
kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya
mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk
soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup
kalsium
No comments:
Post a Comment